Info om koordineringsprojekten

De na­tio­nel­la ko­or­di­ne­rings­pro­jek­ten, som star­ta­de år 2010, har som mål att till­sam­mans med Ut­bild­nings­sty­rel­sen stöd­ja ut­veck­lings­pro­jek­tens verk­sam­het och sam­la de goda pe­da­go­gis­ka mo­del­ler och för­fa­ran­den som upp­kom­mer inom pro­jek­ten samt spri­da dem na­tio­nellt.

Användning av utrustning, program och tjänster i lärandet

Tam­mer­fors stad och Kaust­by kom­mun

http://ope­tus­tek­no­lo­gia.info

Modeller för rumsanvändning och möblering

Ule­å­borgs Uni­ver­si­tet / Ou­lun nor­ma­a­li­kou­lu

http://op­pi­mais­e­ma.fi

Sociala medier

Jy­väs­ky­lä sam­kom­mun för ut­bild­ning och St. Mi­chel stad/ Ota­van Opi­sto

http://blo­gi.somy.fi

Lärspel och virtuella miljöer

Kon­ne­ve­si kom­mun

http://www.peda.net/pol­ku/ovi

Distansundervisning

Åbo stad

http://www.eta­ope­tus.fi

Det svenskspråkiga koordineringsprojektet

Kar­le­by stad

http://lar­mil­joer.fi

De öv­ri­ga ko­or­di­ne­rings­pro­jek­ten:

eTwinning European Schoolnet

(EUN) och Ut­bild­nings­sty­rel­sen

http://www.edu.fi/etwin­ning_skol­sam­ar­be­te_i_eu­ro­pa/

• eTwin­ning är ett EU-pro­gram och ett lä­rar­nät­verk, som ska­par möj­lig­he­ter för sko­lor att sam­ar­be­ta di­gi­talt i in­ter­na­tio­nel­la part­ner­skap. eTwin­ning er­bju­der Eu­ro­pas lä­ra­re en webbc­om­mu­ni­ty, ge­nom vil­ken de kan hit­ta en el­ler fle­ra part­ner och se­dan ge­nom­fö­ra pe­da­go­gis­ka di­gi­ta­la sam­ar­be­ten. Webbc­om­mu­ni­tyn är sam­ti­digt ett lä­rar­fo­rum för pe­da­go­gis­ka dis­kus­sio­ner, kun­skaps­del­ning och on­li­ne­fort­bild­ning av oli­ka slag. eTwin­ning ko­or­di­ne­ras av Eu­ro­pe­an School­net och var­je land har ett sup­port­cen­ter. I Fin­land finns sup­port­cen­tret vid Ut­bild­nings­sty­rel­sen.

iTEC

Eu­ro­pe­an School­net (EUN), Ule­å­borgs Uni­ver­si­tet/ Nor­mal­sko­lan i Ule­å­borg

http://op­pi­mais­e­ma.fi/pro­jek­ti­kor­tit/itec

• iTEC är ett eu­ro­pe­iskt forsk­nings- och ut­veck­lings­pro­jekt om IT och lä­ran­de, som har som mål att ut­veck­la me­to­der med vil­ka un­der­vis­ning­en och lä­ran­det, i förs­ta hand ur lä­ra­rens syn­vin­kel, kan om­or­ga­ni­se­ras på ett kre­a­tivt sätt. I pro­jek­tet ser man även på vil­ka fär­dig­he­ter och vil­ka kom­pe­ten­ser lä­rar­na be­hö­ver i fram­ti­den samt ut­veck­lar ar­bets­me­to­der och -red­skap som är till hjälp när lä­ra­ren pla­ne­rar och ge­nom­för sin un­der­vis­ning. Må­let är att stö­da ut­veck­ling av verk­sam­hets­kul­tu­ren och un­der­vis­nings­me­to­der­na.

Det internationella koordineringsprojektet, POLKKA

Ul­vi­la stad och Tam­mer­fors stad

http://www.polk­ka.info/po_svens­ka.html

ER­FA­REN­HE­TER I OM­LOPP – idé­er för ut­veck­ling av lär­mil­jö­er­naTina Hei­no (red.), © Ut­bild­nings­sty­rel­sen Gui­der och hand­böck­er 2013:7 ISBN 978-952-13-5637-7 (hft.) ISBN 978-952-13-5638-4 (pdf) ISSN-L 1798-906X ISSN 1798-906X (tryckt) ISSN 1798-9078 (on­li­ne), Pärm27.11.2013